Wintersport en lekker eten zijn altijd al een match made in heaven geweest, vooral in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of Italië. Met het koude weer in aantocht betekent elke dag een nieuwe kans om gezellig te lunchen op een terrasje of in een warme berghut met heerlijke wintersport gerechten. En hoewel het waar is dat sommige gerechten die in skigebieden worden geserveerd misschien niet zo gezondheidsbewust zijn, besteden we allemaal genoeg tijd aan lichaamsbeweging tijdens deze wintermaanden – dus wat maakt het eigenlijk uit? In dit artikel lees je over 8 van de lekkerste typische wintersport gerechten voor als het skiseizoen eindelijk aanbreekt!

1. Kaiserchmarrn

kaiserschmarrn op een bord

De Kaiserschmarrn is een traditionele Oostenrijkse gerecht dat kan worden geserveerd als zowel een voorgerecht en dessert. Deze gemakkelijk te maken maaltijd smaakt zo heerlijk, dat je er het hele jaar door naar zult verlangen! Kaiserschmarrn is typisch wintersport eten dat je helemaal in Oostenrijk niet mag missen!

2. De Croque Monsieur

De Croque Monsieur

De Croque Monsieur is vergelijkbaar met onze Nederlandse klassieker, de tosti. Maar met een beetje meer geluk en creativiteit van de Franse culinaire kunsten, wordt het iets veel lekkerders dan de gemiddelde Nederlandse versie van dit gerecht, dat meestal bestaat uit slappe ham of spek tussen twee stukken brood en dan gebakken in boter. De Croque Madame wordt ook afgemaakt met een ei dat in de witte schaal licht is gekookt tot net voor het kookpunt om het niet te droog te maken; Franse koks houden van hun eieren met de zon naar boven!

3. Schnizel met friet

Schnitzel met friet

De klassieker onder de wintersportgerechten: Schnitzel met frietjes. Dit gerecht is, behalve in Frankrijk, op de meeste menukaarten in de Alpen te vinden. Op een Italiaanse menukaart vindt u dit krokante stukje vlees onder de naam Cotoletta Milanese en het is in heel Italië zeer geliefd om zijn rijke smaak!

4. Spaghetti Bolognese

spaghetti bolognese

Een van de bekendste gerechten onder bewoners van grote hoogte is spaghetti bolognese. Het hartige pastagerecht houdt je warm en vult je maag tijdens intense winteractiviteiten, waardoor het een absolute must is voor elke alpine wandelaar of skiër die zijn uitrusting wil aanvullen tijdens het wandelen. En in Italië, waar ze hun eten het best kennen, zijn er geen uitzonderingen: elk dorp heeft wel een restaurant dat een variatie op dit klassieke recept serveert maar daarnaast kun je ook in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk genieten van dit heerlijke gerecht!

5. Raclette

Raclette op wintersport

Het is een kaasgerecht uit het Zwitserse Wallis dat de naam “Raclette” heeft gekregen vanwege de waarop je het eet.  Je schraapt de gesmolten kaas van het geheel en eet je eet dit in combinatie met aardappels of brood. Heerlijk!

6. Frankfurter mit pommes

Frankfurter met patat

De weg naar het hart van de skiër loopt door de maag en wat is er bij honger lekkerder dan worst? Of het nu na het ontbijt, de lunch of het avondeten is – het maakt niet uit op welk moment van de dag, als je honger hebt op de piste bestel je een Frankfurter!

7. Kaasfondue

Een kaasfondue is een gerecht dat altijd goed smaakt. Het is het lekkerst als je de pan met gesmolten kaas op tafel zet en er voorzichtig brood in doopt om geen stukjes te verliezen! Witte wijn past ook goed bij deze maaltijd, vooral als je het eet in Frankrijk of Zwitserland waar ze hun eigen soort kazen maken om te smelten tot heerlijkheid voor je smaakpapillen

8. Apfelstrudel

Sinds begin 1900 zijn strudels van allerlei soorten populair in Wenen. De bekendste is Apfelstrudel (of appelstrudel), die bestaat uit deeg met schijfjes appel en rozijnen er doorheen. Oorspronkelijk was dit gebak alleen een gerecht voor arme mensen, maar het is tegenwoordig steeds verfijnder geworden en behoort nu tot de culinaire hoogtepunten van Oostenrijk! De Apfelstrudel is te bestellen met slagroom (Apfelstrudel mit Sahne) of met vanillesaus (Apfelstrudel mit Vanillesauce)

Categories: Wintersport

1 Comment

Charlotte · August 22, 2021 at 9:46 am

Das ist sehr gut! Ich liebe die Raclette!!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *